Ženy ve světě

Polévka je grunt? Odpoví Martina z Thajska

Martina Tóthová

Když přednáším o Thajsku, většinou začínám větou, že s každou další návštěvou rozšiřuji své portfolio druhů hmyzu, které jsem minimálně ochutnala. Proteiny jsou v některých místech velmi vzácné a každý člověk z České republiky snědl za svůj život asi více masa než průměrná Thajská vesnice za celý rok.

Jednou ročně vylétají mravenci, větší než na jaké jsme zvyklí u nás, aby je místní pochytali a opražili na oleji. Jsou oblíbenou lokální pochoutkou stejně jako jejich larvy. Ty přidávají do polévky i vaječných amolet. Prý chutnají jako oříšky. Párkrát jsem se jim nemohla vyhnout, ale pokud to jde, ráda se jich vzdám. Prodávají se na trhu v malých hromádkách, které se zabalí do palmového listu spojeného párátky do úhledného balíčku.

Zelenina je nedílnou součástí každého jídla. Někdy upravená na páře, častěji syrová. Moje kamarádka Tommie mi ke každému druhu říká většinou: „Hořký, ale dobrý na žaludek.“ Papaya salát na stole chybí málokdy. Mimo Bangkok, kde už ustupují chuti turistům a jídlo je tak méně ostré se připravte na pěkný nářez, i když řeknete: „Hot no!“ Na obrázku sice vidíte v Papaya salátu krevety, ale tradičně se do něj rozdrtí malí krabi, kteří si klidně vykračují i ve vzdálenějším okolí řek ve vnitrozemí.

Jsou stromy nabízející Thajcům k jídlu nejen listy, ale také květy než se stihnou změnit v plody. Připravené na páře nebo uvařené v polévce bývají vítanou pochoutkou a přebytky může pěstitel prodat na trhu. Není jednoduché pěstovat takové stromy na vyprahlých zahradách. Vyžadují péči, hodně vody. Mnohé sazenice uhynou. Každý rok se při mé návštěvě objevují květy zázvoru. Velice rychle se z několika růžových okvětních lístků stane silná rostlinka. Připravená na páře je vhodná jako příloha, ale také je vítanou ozdobou v místním kostele.

Na okraji rybníka vyhloubeného na poli, který přivádí do krajiny zpět více života, roste lilek. Kulaté plody chutnají nasládle a najdete je také v typickém kari s kokosovým mlékem. Největší podíl v jídelníčku patří standardně rýži = khao. Khao pan = rýže chleba je druh s vysokým obsahem škrobu. Vaří se každé ráno čerstvá a přes den se ohřívá ke každému jídlu. Z košíku si všichni utrhnou svůj kousek. Mezi prsty jej pak zpracujete do válečku, než se namočí do ostré chilli pasty, nebo k němu přilepíme kousek ryby.

Polévka je grunt?

Bezesporu ano. Za pár drobných ji dostanete i v malé vesničce s pořádnou porcí nudlí, s masovými kuličkami a dušenou zeleninou. Jí se ke snídani, jí se u stánků na okraji silnic jí se na desítky způsobů, protože se jí obohacená právě tím, co je po ruce a co právě teď vyrostlo v okolí. Speciální koření Vás nenechá na pochybách, že jde o thajskou polévku ani na tržnicích v Evropě.

Přeslazené nápoje vtrhly i do minikrámků v thajských vesničkách. Mléčné zuby dětí často vypadají jako mrtvé lesy na Šumavě a v Krkonoších. Vykotlané a sežrané černé pahýlky.

Sladkostí v Thajsku není mnoho. Oblíbené mango se sní často už jako zelené. Oloupané kousky se namáčejí do třtinového cukru s chilli. Když dozraje, připraví jej s rýží a kokosovým mlékem jako vítanou pochoutku. Rýže se také kombinuje s fazolemi a banánem. Vaří se pak ještě v banánovém listu a takové balíčky si pak děti rády kupují od prodavačů projíždějících na kolech ulici po ulici ve vesnicích, kam to mají blízko.

A tak si přijde na své každý mlsný jazýček. Čerstvé a přirozené jídlo je zatím všude základem, i když se řetězce snaží a pro turisty je už všude dostupný toustový chléb včetně všemožných sušenek a pamlsků. Kéž tam zůstane dlouho svět ještě v pořádku, bez fastfoodů a extrudátů.

 

Z Thajska Martina Tóthová

Adéla Kubešová

40+! No a? Plňte si sny a cestujte po světě. Zkrátka žijte život naplno. Ve 40 letech jsem si odjezdem do krásné Anglie splnila dávný sen. Teď pomáhám i ostatním ženám roztáhnout křídla a rozletět se za radostnějším a naplněnějším životem.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *