Ženy ve světě

Sama na Samosu X: V Koumeice pod platanem

V minulém vyprávění jsme se rozloučili na pláži v Pythagorionu. Už jsem se zmiňovala, že Lubovi učarovala malebná vesnička Koumeika ze 16 století, do které jsme zabloudili na začátku výletu. 🙂

Nachází se cca 2 km od Neochori, kterým jsme projížděli.

Najdete zde typickou řeckou atmosféru a poznáte místní obyvatele bez rušivých davů turistů.

Položena je skoro až u moře ve výšce pouhých 140 metrů. Včetně dalších dvou osad, Velanidie a Ormosu, čítá necelých 400 obyvatel. V samotné Koumeice je něco málo přes 300 obyvatel, což nás udivilo. Čekali bychom ještě méně.

Jeden z prvních pohledů, ještě přes sklo auta, na zdejší malebný kostelík v typické modrobílé.

Kostelík v Koumeice / Foto: Adéla Kubešová

 

Lubo si nestihl v Koumeice dát kafíčko, jak doporučoval průvodce půjčený od Standy, tak by to rád napravil.

Zajímavé je, že v Praze průvodce Samem nekoupíte, Standa ho sehnal v malém městě Votsalakia, vzdáleném 6 km od našeho hotýlku Limnionas Bay.

Můj TIP: Já jsem na něj narazila v jednom krámku v centru Pythagoria. Mluvím stále o průvodci v českém jazyce. 🙂

Průvodce Samem / Foto: Adéla Kubešová

 

Mně s Líbou zaujal již zmiňovaný kostel. Ale ani my, samozřejmě, pravou řeckou kávou nepohrdneme. Jsem zvědavá, zda mi bude chutnat, ještě jsem ji nepila a to jsem v Řecku již popáté. 😀

Koumeika – kostel / Foto: Adéla Kubešová

 

Proto jako poslední zastávku našeho dnešního výletu volíme právě náměstíčko s obrovským platanem a kavárnou Utopia pod ním.:)

Usedáme na volné židle u dřevěného stolku pro tři. Na mou prosbu o menu mi mladá servírka s úsměvem odpoví, že žádné nemají. 😀

Koumeika – servírka kavárny UTOPIA / Foto: Adéla Kubešová

 

Orientovat se tu lze pouze podle stojanu s nabídkou. Ta je ale v kavárně UTOPIA úplně dostačující:

  • zmrzlina,
  • toust,
  • sendvič,
  • čerstvý pomerančový džus,
  • káva,
  • nápoje,
  • drobné občerstvení.

Stojan s nabídkou v kavárně UTOPIA / Foto: Adéla Kubešová

 

My máme dávno vybráno.

Třikrát pravou řeckou kávu, please!

Luba v napjatém očekávání.

Kavárna UTOPIA – Lubo / Foto: Adéla Kubešová

 

Od této obsluhující slečny v zastrčené vísce na ostrůvku Samos by se z fleku mohli učit i ty nejlepší restaurace v Praze.

Automaticky při příchodu je nám naservírována voda a ke kávě přiložena maličká sušenka. 🙂 Za vodu neplatíme ani penci. Káva stojí 1 celé Euro!

Luba se své vytoužené kávy dočkal. 🙂

Kavárna UTOPIA – Lubo / Foto: Adéla Kubešová

 

Líba si na pravé řecké kávě pochutnává jako jediná z nás už podruhé.

Kavárna UTOPIA v pozadí s místními usedlíky – Líba / Foto: Adéla Kubešová

 

Pravá řecká káva / Foto: Adéla Kubešová

 

Řecká káva je nejblíže našemu turkovi, ale je mnohem lepší. Připravuje se v briki u nás známe pod názvem džezva. 

Přišla k Řekům z východu od Konstantinopole a Malé Asie. 

Přeložený návod, jsem objevila v jedné diskuzi na internetu (děkuji všem zúčastněným).

POSTUP SPRÁVNÉ PŘÍPRAVY KÁVY (jak je na sáčku kávy s obrázkem džezvy):

  1. βάζουμε στο μπρίκι μασ ποσότητα νερού για μια κούπα.
    Nalij do džezvy potřebné množství vody na jeden šálek (2 dcl).
  2.  βάζουμε το μπρίκι μασ σε χαμηλή φωτιά.
    Polož džezvu na mírný plamen.
  3. προσθέτουμε 3 κουτάλιες (του γλυκού) καφέ.
    Přidej 3 lžičky jemně mleté kávy (na jeden šálek).
  4. προσθέτουμε όση ζάχαρη θέλουμε.
    Vsyp cukru kolik máš rád.
  5.  ανακατεσουμε πρρος μια κατεύθυνση και αφήνουμε τον καφέ να βράσει.
    Míchej jedním směrem a nech kávu vařit.
  6.  όταν αρχίσει να δημιουργείται περιμετρικά του μπρικιού ένας κύκλος, αφαιρούμε το μπρίκι από τη φωτιά
    Jakmile se po obvodu džezvy vytvoří kruh (pěny) odstav džezvu z plamene.

TIP: Po vzkypění pěny džezvu nejméně dvakrát odstav a po poklesu pěny opět chvíli povař.

Pokud si řeckou kávu budete chtít připravit doma, vybírat můžete z těchto variant:

  • Červená varianta – bez kofeinu,
  • tmavě hnědá – tmavá káva,
  • modrá – vhodná na lungo nebo dvojitou řeckou kávu (směs odrůd arabica a robusta),
  • světle hnědá – silná chuť a bohatá pěna.

Minule si Líba neřekla kolik chce cukru a měla ji přeslazenou. Dnes proto nezapomínám servírce zdůraznit, že si přejeme jen trošku cukru.

Poprvé ji ochutnala na vyhlídkové terase restaurace Archodissa nad vodopády Potami, pokud si naši milí čtenáři tohoto mého vyprávění z řeckého ostrova Samos, vybavujete. 🙂

Tady se na ty z vás, co ano, hezky směju. 😀

Kavárna UTOPIA – Líba a smějící se autorka článku Adéla Kubešová / Foto: Lubo

 

Koumeika – všudypřítomné kočky / Foto: Adéla Kubešová

 

Koumeika – pohled na kavárnu UTOPIA od kašny / Foto: Adéla Kubešová

 

Koumeika – náměstíčko se studánkou / Foto: Adéla Kubešová

 

Koumeika – pohled na žlutou poštovní schránku od kavárny UTOPIA  / Foto: Adéla Kubešová

 

Koumeika – moje nová taška a pravá řecká káva / Foto: Adéla Kubešová

 

Tady mé dnešní vyprávění končí. V posledním článku se ocitneme uprostřed černa pátek 13.

P. S. Líbilo se vám mé vyprávění?

Za mou práci mě můžete odměnit laikováním a sdílením tohoto článku.

Vás to nic nestojí a mě to udělá radost.:)

Díky, Adél♥ 

P. S. S. Soutěžím s Mall.cz.

Adéla Kubešová

40+! No a? Plňte si sny a cestujte po světě. Zkrátka žijte život naplno. Ve 40 letech jsem si odjezdem do krásné Anglie splnila dávný sen. Teď pomáhám i ostatním ženám roztáhnout křídla a rozletět se za radostnějším a naplněnějším životem.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *